Sunday, 31 August 2014

PULAU TIOMAN: AU REVOIR



HARI INI (Sabtu) alhamdulillah saya sudah selamat sampai dirumah. Check out dari lobi hotel pukul 1.00 petang, dan tiba di lapangan terbang pukul 1.20 petang. Penerbangan dari Pulau Tioman ke Subang Skypark airport pula mengambil masa lebih kurang sejam.

Berikut adalah bajet untuk sesiapa yang hendak melancong ke Pulau Tioman sekadar rujukan.

3 Hari 2 Malam Live, Fly & Stay Pakej, termasuk 2 malam penginapan (2 dewasa), 2 sarapan pagi (2 dewasa), 1 makan malam (buffet, 2 dewasa), pilihan trip snorkel Pulau Renggis atau trek hutan bandit (2 dewasa), dan return shuttle transfer (Tioman Airport - Resort - Tioman Airport) untuk 2 dewasa. Harga: FOC percuma, terimakasih kepada Mentos Malaysia.

Caj Pulau Warisan - RM5
Sewa motor - RM50
Souvenir, cenderamata, baju tshirt, fridge magnet, keychain - RM342
Gantirugi motor rosak akibat eksiden - RM80
Makan minum luar - RM50
Kamera underwater - RM65
Parking kereta di Skypark Subang untuk 2 hari dan 6 jam - RM116.60

Jadi, jumlah kos perbelanjaan saya ke Pulau Tioman kali ini ialah RM708.60 tidak termasuk pembalut gula-gula sebagai penyertaan peraduan Mentos. Aduhai.

PULAU TIOMAN:THE LAST DAY



HARI terakhir di Pulau Tioman yang nyaman, berkabus saja dari hari pertama saya di sini. Pagi-pagi lagi selepas bersarapan di restoran Nelayan Berjaya Resort, saya menaiki motorsikal yang melibatkan diri dalam nahas kemalangan semalamnya terus ke hujung jalan hingga ke taman laut dan sampai di ruang pejalan kaki ke kampung Air Batang (ABC).

Jarak sejauh 500 meter dari Taman Laut ke seberang kampung melalui bukit ditebing laut hanya boleh dilalui oleh pejalan kaki. Motor terpaksa saya tinggalkan di ruang masuk itu.

Tiada aktiviti menarik saya lakukan disepanjang pantai di Kampung Air Batang melainkan berjalan-jalan santai saja.


Saturday, 30 August 2014

PULAU TIOMAN: AN ACCIDENT



HARI KEDUA saya di Pulau Tioman sememangnya saya bercadang untuk menyewa motorsikal ke Kampung Juara di timur pulau. Selepas bersnorkel di Pulau Renggis pagi semalam, saya telah berehat di bilik saja dan pada pukul 2.30 petang saya telah menyewa sebuah motorsikal kapcai Honda EX5. Harga sewa untuk 24 jam ialah rm50 yang saya telah tawar dari harga sebenar iaitu rm60. Nota lalat, harga sewa motor yang ditawarkan oleh resort kelmarin adalah lagi mahal iaitu rm70.

KALAU mengikut buku pengembaraan Lonely Planet yang termahsyur itu, ada jalan tidak elok dari masjid diutara lapangan terbang untuk ke Kampung Juara yang terletak di timur pulau. Tetapi sebenarnya ada jalan baru dibina yang berturap penuh menaiki gunung ditengah pulau dan terus ke Kampung Juara.


PULAU TIOMAN: SNORKELING AT PULAU RENGGIS



HARI KEDUA di Pulau Tioman dimulai dengan sarapan pagi di restoran Nelayan resort. Selepas itu, saya terus mengikut aktiviti snorkeling di Pulau Renggis yang tidak jauh dari lobi resort. Bajet pelancongan yang saya perolehi hasil dari peraduan Mentos termasuk aktiviti snorkel atau trek hutan. Saya pilih snorkel.

Sebelum pergi bersnorkel saya mula-mula mencari kamera bawah air (baca underwater camera) yang boleh disewa. Saya ada terbaca harga sewa kamera istimewa itu ialah rm80. Tapi akhirnya gadis di kaunter aktiviti itu menyarankan saya beli satu kamera di kedai cenderata bersebelahan lobi resort. Harga kamera itu ialah rm65 yang mempunyai 27 keping filem dan hanya boleh digunakan sekali saja.


Friday, 29 August 2014

PULAU TIOMAN: DAY 1 PART 3



SUASANA SENJA di Pulau Tioman ketika ini tidaklah begitu memberangsangkan untuk saya mengambil gambar matahari tenggelam (baca sunset). Awan yang berkepul-kepul dan langit yang kusam memanglah tidak menjanjikan gambar pemandangan yang cantik. Walaupun begitu saya gagahi diri saya bersantai nak menunggu juga sehingga hari gelap di tepi pantai Berjaya Resort ini.

Diharapkan esok suasana matahari tenggelam yang lebih menarik. Selepas pulang ke bilik resort, saya berehat sebentar sebelum ke restoran Nelayan untuk menjamu hidangan buffet makan malam (baca dinner). Saya membawa kamera dslr saya ini tetapi ketika sampai di restoran saya baru sedar bahawa kad memori kamera saya tidak masukkan kembali kedalamnya. Saya terpaksa berpatah balik ke bilik dan mengambil kad memori tersebut. Satu perjalanan yang meletihkan.


PULAU TIOMAN: DAY 1 PART 2



DI WAKTU PETANG yang tiada apa apa aktiviti yang menarik, saya berjalan-jalan kaki dari lobi resort terus keluar pintu masuk resort mencari makanan petang dan menikmati keindahan kampung Sungai Lalang juga.


PULAU TIOMAN: DAY 1 PART 1



TENGAHARI SEMALAM saya sudah terbang menaiki kapalterbang ke Pulau Tioman. Parkir kereta saya di tempat parker awam diseberang jalan yang ada jejatas ialah RM49 sehari (24 jam) dan RM3 sejam selepas itu. Aduhai.

Penerbangan dari lapangan terbang Subang Skypark Airport ke Pulau Tioman mengambil masa selama 40 minit dan berjalan seperti biasa. Saya tiba di pulau pada pukul 2.20 petang.


Thursday, 28 August 2014

PULAU TIOMAN: THE PACKING



Bismillahirahmanirahim. Semalam saya sedang sibuk mengemas pakaian (baca packing) untuk dibawa ke pulau esok. Hee sambil saya hendak berpantun lah sedikit.

Tuai padi antara masak;
Esok jangan layu-layuan;
Intai saya sementara nampak;
Esok jangan rindu-rinduan. ammvoiii

KAKI PENIPU



Saya sering mendengar komen berikut diluahkan.

"Sorry, saya dah tak percaya lelaki, lelaki penipu!," ujar perempuan.

"Samalah, aku pun dah tak percaya perempuan, kaki 'kencing'," kata lelaki.

Apa sudah terjadi? Siapa harus percayai?

Hakikatnya tidak semua lelaki dan perempuan pernah berkata begitu. Saya yakin masih ramai antara kita berhati mulia, jujur dan penyayang.

Sebilangan perempuan tidak mempercayai lelaki kerana sebab tertentu, pengalaman lalu mengajar mereka. Begitu juga sebilangan lelaki, hilang kepercayaan kepada perempuan barangkali kerana pernah terpedaya dengan kata-kata dan perbuatan insan berbeza jantina itu.

Kesannya kepada mereka?

Antaranya, sanggup menjadi andartu atau bujang terlajak. Namun itu keputusan mereka, keputusan lazimnya amat sukar diubah dek teman mahupun rakan.

Saya terfikir, jika perempuan ditipu lelaki atau sebaliknya berlaku, mengakibatkan dia hilang 100 peratus kepercayaan, adakah itu tindakan bijak? Atau sekadar tindakan mengikut perasaan cuma?

Ingat, perempuan juga menipu perempuan, lelaki menipu lelaki dalam pelbagai hal demi kepentingan diri.

Sinopsis diatas saya rujuk dari blog Bersama Mazidul. Manakala sinopsis dibawah saya rujuk dari blog Jebbull.

Kenapa lelaki dikatakan sebagai kaki perempuan? Sila lihat. *Merengis.
Pertama, mungkin sebab kaki dia tak cukup bulu, atau pun dia selalu cukur bulu kaki, sebab itu nampak licin macam kaki perempuan. Err okay tak tak, main-main saja. Menurut saya, tak semua lelaki macam tu. Kalau nakal-nakal sikit suka kacau perempuan, lumrah lah lelaki macam tu. Remind u, tak semua lelaki macam tu. Kadang-kadang kita nampak je dia suka kacau perempuan, tapi dia sekadar suka-suka je. Tak lah sampai nak curang ke apa. Atau erti kata lain, isi masa lapang. Hehahah
Kedua, tak boleh salahkan lelaki seratus peratus. Kadang-kadang, salah perempuan jugak. Bila ajak keluar, tak boleh. Bila ajak kahwin, belum ready. Bila sibuk, tak fikir pasal boyfriend/tunang/suami langsung. Lelaki pun rasa tercabar lah. Sunyi pun satu.
Ketiga, lelaki ni memang gatal. Eh remind u again, tak semua lah kan. Kebanyakkan lelaki memang gatal. Selalu je saya jumpa lelaki yang nafsu tinggi sangat sampai tengah bawak awek/tunang/bini atas motor pun, sempat kenyit mata dekat perempuan. Gatal kan? Bergantung dekat individu lah. Kalau dia setia, setia jugak heh.
Keempat, pun saya nak cakap, salah perempuan jugak. Gaduh sikit, terus mintak putus, terus mintak cerai. Gaduh sikit, terus pergi sembunyikan diri. Yang dah kahwin pergi balik rumah mak bapak. Yang belum kahwin, pergi lepak rumah kawan. Kononnya nak lari dari masalah. Ingat lelaki suka? Ingat lelaki nak layan? Ingat lelaki nak pujuk? Heh. Kalau dah selalu sangat buat tindakan ikut perasaan, lelaki pun carilah perempuan lain. Lagi enjoy. Lagi best.
Kelima, kalau hubungan tu dah renggang, memang susah nak cakap. Lelaki fikir perempuan tu ada orang lain, perempuan pulak fikir lelaki ada orang lain. Lepas tu masing-masing sendiri cari lain. Dah bosan punya pasal. Haha.
Keenam, perempuan cuba jangan cabar kewibawaan lelaki. Jangan suka-suka nak keluar kata-kata kesat, jangan mudah nak maki hamun, jangan cuba nak pertikaikan tentang tanggungjawab lelaki. Lelaki benci perempuan yang tak respect dia. Kalau lelaki tu respect u, please respect him too.
Okaylah, itu je kot yang saya dapat kongsikan KENAPA LELAKI DICOP SEBAGAI KAKI PEREMPUAN~ oops lari tajuk KAKI PENIPU ;-p

psst//

Pesanan untuk perempuan: Bawaklah bersabar. Jangan cepat naik angin sangat. Cool kan keadaan. Lepas tu discuss secara comel. Cipta memori indah. Kan lagi best?

Pesanan untuk lelaki: Janganlah menggatal sangat! Dapat balasan nanti tak ke haru? AHAHA

Nota lalat. Wallahualam, tepuk dada tanya iman.


Wednesday, 27 August 2014

KLCC AT NIGHT



SEMALAM selepas maghrib saya berpergian ke KLCC menangkap gambar-gambar sahaja. Saya tidak sempat menangkap langit biru (baca blue hour) pula.









Tuesday, 26 August 2014

LAMAN SENI SEKSYEN 7



SELEPAS dari Laman Seni Seksyen 2, saya terus ke Laman Seni Seksyen 7 pula. Laman Seni ini terletak di belakang deretan kedai juga di Jalan Plumbum R7/R, berdekatan dengan kedai pakaian Jakel Silk House dan taman tema i-City yang sangat popular itu.

Berbeza semasa saya tiba di Seksyen 2 yang hujan turun dengan lebat, di Seksyen 7 ini hujan baru saja berhenti dan orang ramai muda mudi pun ramai juga yang datang.

















Monday, 25 August 2014

SELAMAT MALAM KUALA LUMPUR



SAYA mengucapkan selamat malam untuk kawan-kawan saya yang jauh dimata mahupun yang dekat.

Dan saya perhatikan juga, sejak kebelakangan ini bangunan Tabung Haji Jalan Tun Razak itu sudah dipasang dengan lampu neon penanda nama. Tapi saya rasa seperti tidak sesuai dan menyakitkan mata sahaja. Wallahualam.

LAMAN SENI SEKSYEN 2



HARI AHAD semalam saya sudah berlari-larian ke Shah Alam mengambil gambar suka suka di Laman Seni Seksyen 2. Laman seni ini terletak berhampiran KFC dan Medan Selera Seksyen 2 dan terletak di belakang deretan kedai-kedai sahaja.









Sunday, 24 August 2014

ME'NATE STEAK HOUSE



MALAM KELMARIN saya sudah makan malam di restoran Me'nate Steakhouse Ampang Jaya. Saya pesan Ribeye Grain Fed yang berharga RM17.90 pergram.

Saya juga pesan air suam seperti biasa.

Nota lalat. Ejaan me'nate, bukan menate steak house. menate ampang jaya komen. Google? Hrmm.

Saturday, 23 August 2014

4 NEW BICYCLES, TOUCH N GO CARD



SELEPAS BEBERAPA purnama menunggu, akhirnya hadiah 4 buah basikal famili dari peraduan anjuran Nestle/Giant telah sampai ke rumah saya disana disana.

Kelmarin saya sudah pun terima hadiah saguhati iaitu 2 ketul alat pengawasan tekanan darah (baca Blood Pressure monitor) berjenama Terumo.

Dan tengahari semalam saya juga telah menerima panggilan dari nombor telefon yang tidak dikenali (baca No Caller ID). Suara gadis cina memberitahu saya telah memenangi hadiah saguhati dari Peraduan Sms Dutch Lady dan kedai Mesra Petronas. Hadiah berupa kad Touch n Go bernilai RM50 saja.

Friday, 22 August 2014

WAK MENANG MOTOR



ALHAMDULILLAH KE HADRAT Illahi, urusan penjualan motor kapcai dari peraduan Mydin Power Root telah selesai semalam. Nombor pendaftaran motor WA*K pun saya suka juga. Semoga berbahagia dengan pemilik yang baharu.

Tajuk sudah seperti iklan Astro pula. Tapi ini bukan cubaan, ini betul-betul. Sebenarnya makcik yang menang motor, bukan pakcik menang motor. Ini hanyalah ayat skema.

Nota lalat 1. Malam tadi juga, pembeli petisejuk yang saya telah menangi juga telah datang selepas waktu isyak (bukan waktu magrib seperti yang dijanjikan) untuk mengambilnya. Saya tidak sempat mengambil gambar aktiviti pemunggahan petisejuk Hitachi R-T350EM itu kerana terlalu sibuk juga menolong mereka dan mengangkut berkotak-kotak air kotak Dutchlady kedalam van yang mereka bawa.

Thursday, 21 August 2014

PIANO EXAM, TERUMO, MYDIN VOUCHERS



SEMALAM SAYA bercuti dan pulang ke gagang kerana ada urusan kaum kerabat saya. Setiap tahun saya terpaksa bercuti di tengah-tengah minggu semata-mata ingin menghantar anak saya mengambil peperiksaan piano di bandaraya Johor Bahru. Tahun ini pun sama.

Dan semalam juga hadiah saguhati dari peraduan Nestle/Giant telah saya terima, iaitu 2 kotak Blood Pressure monitor. Sebenarnya sudah hampir 3 bulan saya masih menunggu hadiah utama iaitu 4 buah basikal famili yang telah saya menangi dan penganjur telahpun berjanji ingin menghantarnya sebelum bulan puasa lagi. Saya amat kecewa.

Dan tidak lupa juga, saya sempat menggunakan baucer membeli belah di pasaraya Mydin Taman Rinting Masai. Saya telah membeli beberapa paket kopi-kopi produk Power Root (Ahhuat & Alicafe) dan 2 sejadah lipat. Walaupun saya mendapat baucer RM50 x 9, tapi saya tidak mengguna kesemua baucer tersebut dan saya sengaja meninggal 1 baucer untuk anda lihat betapa berharganya nilai 1 baucer itu. Hee ayat poyo sajakan. Sebenarnya, saya tinggalkan satu baucer kerana jumlah bayaran tidak mencukupi lagi RM4.

Dan setelah urusan selesai di sebelah petang, saya pulang semula ke luar daerah untuk bertugas.



Wednesday, 20 August 2014

BANGUNAN SSAAS, BALI



TIADA YANG menarik dihari semalam, kecuali hujan mencurah-curah lebat disebelah pagi.

Begitupun, saya amat teruja kerana diterima menyertai rakan-rakan setugas untuk percutian ke Bali bulan hadapan. Walaupun begitu, saya merasakan harga RM350 per pax (baca: seorang) untuk 3 hari 2 malam agak mahal untuk pekerja di syarikat saya ini. Kali terakhir saya ke pulau Bali ialah pada tahun 2012, itupun saya pergi bersama-sama rakan fotografi saya, Nikonian.

Tuesday, 19 August 2014

EJEN PEMBANTU RUMAH



SUDAH DELAPAN tahun pembantu rumah (baca bibik) saya itu bertugas di rumah saya. Setiap dua tahun bibik saya ini akan bercuti selama sebulan ke kampungnya di Palembang, Sumatera. Dan tahun ini beliau sudah menyatakan hasrat tidak akan menyambung tugas sebagai pembantu rumah saya lagi. Go home for good, katanya.

Jadi, saya sudah ke hulu dan ke hilir mencari ejen-ejen yang baru yang boleh mendapatkan pembantu rumah indonesia. Akhirnya, bulan lepas bibik saya sudah memberikan saya nombor telefon seorang ejen yang berjanji boleh membawa masuk pembantu rumah pada bulan November nanti.

Nota lalat 1. Atas desakan semasa, saya pun telah menyalurkan separuh daripada wang keseluruhan pada 18.8.14 menggunakan WU.

Semoga dipermudahkan urusan ini ya Allah.

Monday, 18 August 2014

PAPITUSULEM



SEMALAM saya sudah memandu lalu ke Kuala Selangor dan saya sempat mengambil gambar papantanda Kampung Papitusulem atau Parit Pitu (Tujuh) Sungai Leman.

Sunday, 17 August 2014

KEDAI MESRA, DUTCH LADY



DARI HARI Sabtu saya sudah memandu mencari stesen minyak Petronas di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Misi yang agak mencabar dan saya mengharapkan mirikel (baca miracle) akan berlaku juga.

Tapi saya perhatikan juga ramai sungguh rakyat jelata yang berduyun-duyun dan berebut-rebut bertanyakan payung emas sakti di kedai mesra yg kebanyakannya tiada stok. Walaupun begitu, ada juga kedai mesra di sekitar MRR2 yang mempunyai stok payung pada pagi hari Ahad semalam.

Saturday, 16 August 2014

LANSIUM DOMESTICUM



HARI AHAD kelmarin, saya sudah pulang ke kampung untuk memetik buah rambutan (Nephelium Lappceium) dan duku langsat (Lansium Domesticum) yang sedang masak ranum di kebun sekangkang kera saya itu. Kali ini saya menggunakan sabit dan galah kepunyaan adik lelaki saya untuk mengait buah-buahan di ranting yang tinggi itu.

Friday, 15 August 2014

MYDIN & POWER ROOT BONANZA CONTEST



SEMALAM saya sudah menghadiri majlis penyampaian hadiah (baca prize giving ceremony) di Mydin Hypermarket Seremban 2.

Saya cuma menang 5 hadiah saguhati (baca consolation) yang berupa hamper bernilai RM50 saja. Manakala proksi (baca proxy) saya menang hadiah pertama iaitu sebuah motosikal Modenas Kriss MR1 yang tidak boleh dibawa balik lagi.



Wednesday, 13 August 2014

THE ZON KL



SETELAH BERBULAN-BULAN purnama saya menzalimi diri sendiri bekerja keras dengan aktiviti peraduan (baca contest), maka semalam saya sudah mengecapi hasil tuaian peraduan dengan menebus baucer pelancongan dari peraduan Kimberly Clark yang telah saya menangi bulan lepas.

Saya telah tidur di hotel The Zon Kuala Lumpur yang jaraknya tidaklah jauh hanyalah sepelaung sahaja dari pejabat tempat saya bertugas. Sebenarnya saya ingin mengecapi suasana malam berhadapan menara berkembar KLCC tetapi bilik yang saya menginap ini membelakangkannya pula. Sungguhlah saya tidak bernasib baik.